روزنامه همشهری نوشته: حذف ارز دولتی و تبدیل نرخ پایه ارز مبنای واردات برخی اقلام کالاهای اساسی از ۴هزار و ۲۰۰تومانی به ارز نیمایی یا ارز حاصل از صادرات، زمینه رشد هزینه تمامشده و افزایش قیمتها را فراهم کرده است. با عبدالله حقیقت نایبرئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی، در مورد وضعیت بازار برخی کالاهای اساسی گفتوگو کردهایم.
وضعیت قیمت و عرضه چای چگونه است؟
با توجه به حذف ارز دولتی و آزادسازی قیمت برخی اقلام کالاهای اساسی مانند چای، اکنون سازمان حمایت این کالاها را قیمتگذاری نمیکند، بلکه در چارچوب ضوابطی به تشکلهای صنفی ذیربط مجوز قیمتگذاری داده شده است. با این روند، در سال گذشته نرخ هر بسته حدود نیمکیلوگرمی چای از ۲۹هزار و ۹۰۰تومان به ۶۹هزار و ۹۰۰تومان افزایش یافت و سازمان حمایت نیز بهدلیل تغییر ارز مرجع واردات چای از دولتی به نیمایی، واکنشی به این موضوع نشان نداد. اکنون نیز با افزایش نرخ ارز نیمایی دوباره زمزمههای افزایش قیمت چای بستهبندی مطرح شده است و احتمالا نرخ چای بستهبندی نیمکیلوگرمی به ۸۰هزار تومان میرسد که کیفیت ۱۰۰درصد نیز نخواهد داشت. از سوی دیگر مشکلات خرید و واردات چای از هندوستان و عرضه قطرهچکانی چای موجود در داخل کشور بهدلیل مشکلات تامین نیز به این روند دامن زده است.
وضعیت بازار و قیمت عمدهفروشی برنج خارجی چگونه است؟
با حذف ارز دولتی واردات برنج و تبدیل آن به ارز نیمایی، هزینه تمامشده تامین و عرضه این نوع برنج و قیمت عمدهفروشی و خردهفروشی آن در بازار افزایش یافته است. مشکلات تخصیص ارز، ثبت سفارش واردات و دپوی بخشی از برنج هندی و پاکستانی وارداتی در گمرکات کشور موجب کمبود و افزایش چندبرابری قیمت خردهفروشی این اقلام در بازار شده است. با این شرایط نرخ عمدهفروشی هر کیلوگرم برنج هندی که قبلا در سامانه وزارت صنعت حدود ۸هزار تومان درج شده بود افزایش یافته و اکنون برنج هندی با نرخ ۱۵ تا ۱۵هزار و ۵۰۰تومان در بنادر کشور بارگیری میشود.
نرخ عمدهفروشی و خرده فروشی برنج هندی و پاکستانی چقدر است؟
اکنون قیمت عمدهفروشی هر کیلوگرم برنج هندی ۱۱۲۱ در بازار بنا بر نوع برند، از ۱۵هزار و ۵۰۰ تا ۱۵هزار و ۸۰۰تومان و ۱۶هزار تومان در نوسان است که با درنظرگرفتن سود مصوب خردهفروشی، نرخ هر کیلوگرم از این محصولات مانند برنج خاطره در برخی فروشگاههای زنجیرهای از قبیل افق کورش به ۱۸هزار تومان افزایش یافته است. همچنین نرخ هر کیلوگرم برنج پاکستانی بنا بر نوع برند در بنادر کشور از ۱۸هزار و ۵۰۰ تا ۱۸هزار و ۸۰۰ تومان و ۱۹هزار تومان در نوسان است که با احتساب نزدیک به ۲۵۰ الی ۳۰۰تومان کرایه حمل در هر کیلوگرم و سود مصوب ۳درصدی عمدهفروشی، نرخ فروش عمده برنج پاکستانی در بازار به نرخ حدود هر کیلوگرم ۲۰هزار تومان میرسد. با این روند، نرخ خردهفروشی هر کیلوگرم برنج باسماتی پاکستانی در بازار به ۲۳ تا ۲۴هزار تومان افزایش مییابد. این در حالی است که هر کیلوگرم برنج ایرانی در بازار بنابر نوع برند و کیفیت و میزان نیمدانه و لاشه برنج از ۲۲هزار تا ۲۶هزار تومان عرضه میشود که با این شرایط خریدار چندانی برای برنج باسماتی پاکستانی به نرخ هر کیلوگرم ۲۳تا ۲۴هزار تومان وجود ندارد.
هیچ نظری برای “ زمزمههای افزایش دوباره نرخ چای بستهبندی ” ارسال نشده است.